Endemske ribe

 

Autor: D. Jelić

78 stranica

Knjiga Endemske vrste riba Jadranskog sliva je publikacija koja je rezultat suradnje Agencije za zaštitu okoliša, Hrvatskog društva za biološka istraživanja i Državnog zavoda za zaštitu prirode. U njoj su opisane endemske vrste riba jadranskog sliva i uzroci njihove ugroženosti.

Te su vrste neprocjenjivo vrijedne i čine važan dio europske biološke raznolikosti. Za mnoge od njih još se utvrđuje točna rasprostranjenost, a nekim manje poznatim svojtama još nije do kraja utvrđen taksonomski status te se i dalje istražuju.

Preporuka: ****

Knjigu možete besplatno preuzeti ovdje

 

Zaneseni ribar, knjiga druga

 

Autor: A. Mateš

216 stranice, dostupna na hrvatskom, engleskom i njemačkom

Nastavak nakon prve knjige koja je govorila o pastrvama. Prekrasna knjiga jednog ribolovnog zaljubljenika o ribolovnim vodama i tehnikama za ribolov glavatice i lipljana. Po našem mišljenju jedan od najlijepših poklona za bilo kojeg ribolovca.

Preporuka: ****

Knjigu možete kupiti direktno kod autora =>

Ribe Srbije

 

Autor: P. Simonović

260 stranica, fotografije, ilustracije

NNK Internacional ip

"Ribe Srbije” svojevrstan je i veoma opsežan priručnik za biologe, ali i za ribolovce, ekologe i za ljubitelje prirode. Uz veoma detaljne tekstove, opise riba, fotografije i mape, saznajemo i za mnoge nove vrste riba, koje su se doselile u naše vode posle stvaranja veštačkih jezera ili prokopavanja kanala. Knjiga će sigurno doprineti i zaštiti i očuvanju ove, inače ugrožene, životinjske skupine.

Preporuka: ***

Knjiga je dostupna u internet knjižari Mikro knjiga

Zaneseni Ribar

 

Autor: A. Mateš

192 stranice, dostupna na hrvatskom, engleskom i njemačkom

Prekrasna knjiga jednog ribolovnog zaljubljenika. Knjiga sadrži iscrpan pregled ribolovnih voda u Hrvatskoj i okolici te povijsni pregled razvoja sportskog ribolova. Po našem mišljenju jedan od najlijepših poklona za bilo kojeg ribolovca.

Preporuka: ****

Knjigu možete kupiti direktno kod autora =>

JADRANSKA IHTIOFAUNA -RIBE JADRANSKOG MORA

 

Autor: I. Jardas

534 stranice, fotografije i ilustracije vrsta

Školska knjiga

Knjiga čini zaokruženu cjelinu o ihtiološkoj problematici Jadranskog mora. U njoj su obrađene sve dosad zabilježene vrste riba u Jadranskom moru (407) glede njihove sustavske pripadnosti, morfologije, određenja, rasprostranjenosti, biologije, ekologije i gospodarske važnosti.

Preporuka:*****

Knjiga se može kupiti ili naručiti u knjižarama Školska knjiga i Profil